Vegaanius ei tuonut toivottua tulosta

Unknown

Vegaanit joulukinkut.

Nelisen kuukautta vegaaniruokavaliota ja noin 12 tuntisia treeniviikkoja takana. Lopputulos ei ole aivan sitä mitä odotin, kuten kuvakin ehkä antaa hieman ymmärtää. Minulla oli jostain syystä vahvat mielikuvat “pienemmästä itsestäni”, joka olisi luonnollista seurausta kaiken eläinperäisen ravinnon jäämisestä pois lautaselta, mutta tässäkään asiassa en ollut oikeassa. Puntari kolkuttelee vajaan 90 kilon lukemia ja pelkällä omalla kehonpainolla tehdyt lihaskuntotreenit paisuttavat reiden ympärystä uusille kymmenluvuille. Olen ilmeisesti kehittämässä tapaa tiivistää ilmasta ja tuoksuista energiaa, joka muuttuu puhtaaksi pihviproteiiniksi. Saa nähdä kuittaako tästä oletettavasti tuleva Nobel sen, etten tulevanakaan kesänä saa ajettua Rosendahlia loppuun saakka.

Se siitä. Asiaan. Olen nyt Antin ohjeistamana toteuttanut aika puhtaasti ns. polarisoitua treenimetodia, jossa 80% harjoituksista koostuu erittäin kevyistä peruskuntoa kasvattavista suorituksista sekä lihaskuntoharjoittelusta ja vain 20% treeniajasta ollaan kynnyksellä ja mieluummin sen yli. Viikko sitten tehty laktaattitesti kertoi kondiksen menneen eteenpäin, mutta seuraavana päivänä alkanut flunssa (talven kolmas) hieman sotki kuviota. Testin johtopäätöksiä olivatkin nämä kaksi oivallusta:

1. Kevennetään kuormitusta entisestään
TSS:t ovat pyörineet viime viikkoina noin 500-550 pisteen välissä ja ilmeisesti siinä on vielä ollut hieman liikaa. Matala luku selittyy sillä, että kaikki höntsäily on saatu jätettyä pois, jolloin neppailu on nollissa. Torstaisin vetämäni spinningtunnit ovat myös olleet odottamaton kuormitus – tunnin vedossa liikutaan helposti vk2-alueella ja ylikin noin 30-40 minsaa. Alla rinnakkain viimeiset 90 päivää (oik) ja sama ajankohta vuosi sitten (vas). Ero on huima sekä tehoalueissa että käytetyssä ajassa. Tärkein muutos on ollut Z2-3 -alueiden tahkoamisen vähentäminen.

Suurimmat painit käyn edelleen oman pääni sisällä, että teenkö tarpeeksi töitä sen eteen, että pyörä liikahtaa kesällä. Toki kolme sairasviikkoa vuodenvaihteessa melkein nollatunneilla (yli 30 tunnin miinus) muuttaa vertailukokonaisuutta paljon.

Tehoaueet

2. Hankkiudutaan eroon jumeista, koska ne estävät suorituskykyä
Laktaattitesti suoritettiin 40 watin/5 minuutin rampeilla omassa rakkaassa autotallissani. Liikkelle lähdettiin noin 140 watista. Viimeinen veto (emme siis aja näitä loppuun saakka, vaan lopetamme laktaattikynnykselle) oli 5 minuuttia 300 watilla sykkeiden ollessa vedon lopussa 157 bpm. Tämä oli 9 pykälää vähemmän kuin syksyllä, mutta hapot nousivat liian aikaisin. Tämä kertoo sitkaasta lihasjumista, joka estää aineenvaihduntaa isoissa lihaksissa. Siitä viivastuneena kävinkin hierojalla heti perjantaina ja otan hieronnat taas mukaan kevään valmistautumiseen.

Nyt viikko onkin mennyt flunssan parantelussa, joka saisi olla viimeinen tälle keväälle. Sairastelun jälkeen takapakki vie aina treenimotivaatiota ja nollatulokset eivät oikein jaksa innostaa.

Hommasin myös talven hanki- ja rospuuttokeleihin jäykkäperäisen 29-maasturin, joka on ollut erittäin hyvä “jarru”. Sillä rauhassa pyörittely sujuu kuin itsestään verrattuna krossarilla kinnaamiseen.

Kauden ensimmäinen kisakoitos on ilmeisesti Pietarissa, jossa ajetaan taas ratapyöräilyn SM-omniumit 12.-13.3., mutta tässä on vielä perinteisesti aika monta mutkaa matkassa ennen puupinnalle hyppäämistä.

Ei muuta kuin kireitä ketjuja ja vääntyneitä limppuja. Pistetään sormet ristiin ja toivotaan, että itse kenenkin sairastelut alkaisi olla tässä ja päästään valmistautumaan kunnolla kesään.

Ps. olen muuten löytänyt tälle talvelle entistä rennomman ja paremman treenirauhan yksinkertaisella keinolla: olen piilottanut varsinkin somessa kaikki pyöräilyyn liittyvät asiat uutisvirrasta. Olen huomannut tämän olevan tehokkain keino, jonka avulla voin keskittyä “itsekkään terveesti” omaan tekemiseeni.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s