Äärimmäisyyksien mies

Helsinki GP:n pisteajo

Helsinki GP:n pisteajo, jota väritti “aika navakka” sivuvastainen takasuoralla ja -kaarteessa. Kuva: Niko Mentula

SM-kisat takana – tempo ja maantie. Tempoon olin valmistautumiseeni nähden kohtuullisen tyytyväinen. Olihan alla vain yksi 10 kilsan veto AHH-etapeissa. Lämmittelyssä kävi vanhanaikaiset, eli ne jäivät tekemättä. Jotenkin tuntuu noiden välimatkojen arvioiminen Suomen teillä aina yhtä haasteelliselta. Kamat kasaan ja kylmillä patukoilla viivalle. Onneksi 44.7 kilsan matkalla ehtii lämpätä! SM-maantie taas kosahti heti kättelyssä – etukumi puhki juuri vapaan vauhdin alettua ja sen jälkeen 80 kilsaa takaa-ajoa vaihtelevissa kokoonpanoissa, mutta en päässyt pääjoukkoa 6 minuuttia lähemmäs. Kampi suoraksi ja kohti mökkimaisemia.

Nyt alkaa sitten valmistautuminen SM-rataan, johon on aika tarkkaan 4 viikkoa aikaa. Nurminen on juoninut mulle treenejä, joilla pitäisi sitten velolla tuuma liikahtaa. Saa suorittaa!

Sen enempää en tulevia koitoksia spekuloi, vaan kirjoittelen tähän muutamia huomioita ja tehtyjä muutoksia, joilla pääsin nousemaan kuopasta. Tämä on myös julkinen muistilista itselleni, joten älkää ihmetelkö, jos asioissa on toistoa.

To Do -lista sekä tehtyjä huomioita:
1. Juo vähemmän kahvia!
Lopetin Porvoon ajojen jälkeen kahvin kokonaan pariksi viikoksi. Sain vinkin tiimikaverilta Collianderin Nikeltä, joka on ollut Reijo Jylhän valmennettavia. Kolmen järkyttävän jysäripäivän jälkeen sain nestetasapainoni ja oloni normalisoitua. Nyt napsin kofeiinia tablettimuodossa kisojen alla – niillä on todella kova piristävä vaikutus. Samalla kofeiinin leikkaaminen paljasti normaalin vireystilan, eikä se ollut kummoinen. Levon tarpeen määrittäminen on oikeasti mahdotonta, jos vetää kymmenen kuppia kahvia päivässä ja keinotekoisesti pumppaa itsensä virkeäksi.

2. Äärimmäisyyksiä tekemiseen!
Tässä olin feilannut varmaan kaikkein koviten. En ollut millään uskonut/kuunnellut/oppinut kokeneempiani, vaan vedin edelleen palauttavat treenit liian kovaa, jolloin kokonaiskuormitus alkoi kumuloitumaan. Jatkossa en aio pk-lenkeillä ja palauttavilla käyttää ollenkaan isoa limppua, vaan pidän pienen pesässä. Tällä ohjaa tehon tuottoa jo todella paljon. Sitten kun tehdään tehoja, niin ne tehdään oikeasti kovaa. Kaikki välikelin tekeminen jää nyt pois. Ja tämä on juklkinen lupaus.

3. Älä anna datan määrittää potentiaaliasi!
Vaikka vannon wattien nimiin harjoittelussa ja ajamisessa, niin olen havainnut viime aikoina huolestuttavan kehityksen – olen antanut tehomittarin asettaa itselleni “datakaton”, joka on alkanut määrittämään ajamista. Olipa kyseessä kisat tai treenit, niin mittarin tuijottaminen on jossain vaiheessa jopa hidastuttanut menoa – “nythän menen liikaa kynnyksen yli, ei onnistu. Himmaan vauhtia.” -tyyliset ajatukset ovat nyt torjuttavien listalla ja mittarin ja datojen tuijottaminen jää nyt vähemmälle.

4. Sisällä aivan pihalla!
Arvioin talven tehotreenien kuormittavuuden väärin. Tiedän, että sisällä ajaessani heittoa ulkoilmatehoihin voi hyvinkin olla päivästä riippuen 20-30 wattia. Tätä en osannut laskea tarpeeksi tarkkaan. Training Peaksin mukaan tein treenit oikein, jopa hieman alakanttiin, vaikka pyrin aina niihin lukemiin, joita maantiellä tulee työnnettyä. Tässä vaiheessa alkaa data heiluttamaan koiraa. Kippurat ja käppyrät näyttävät oikeilta, mutta kuorma kasvaa ja samalla levon tarve. Tämän kuopan kierrän jatkossa kuuntelemalla enemmän omaa kehoa ja tuijottamalla vähemmän wattiloisia.

Eipä tässä muuta. Nyt henkinen valmistautuminen huomiseen Kajaanin piirimestaruustempoon!

Standard

One thought on “Äärimmäisyyksien mies

 1. _t says:

  Piti sulle kommentoida livenäkin mutta laitetaan vielä täällä – viisas postaus. Itselläni erityisesti kohdat 1-3 kolahtavat.
  1. Siirryin talvella suuresta kahvin kulutuksesta kahteen kahvihetkeen – aamuun ja lounaan jälkeen. Auttoi selvästi oman vireyden arviointiin ja nyt kahvista saa selvästi myös halutessaan piristystä.
  2. Tämä on vaikeaa, eikä todellakaan onnistu ilman keskittymistä. Pikkulimppu on hyvä vinkki, samoin ajoseuralla on iso vaikutus. Olen koittanut myös etsiä palauttaville järkeviä reittejä, joilla ei tehon nostoille tulisi liikaa houkutuksia.
  3. Olen pohtinut samaa. Koitan tehotreeneissä laittaa mittariin limitit yläpäässä väljäksi kun sieltä saa parhaat vibat ;-). Kun teen useampia vetoja, niin koitan vetää pari ensimmäistä speksiin ja sen jälkeen annan mennä yli tunteen mukaan. Jos menee liikaa, niin vetojen keskitehot alkaa hiipua ja tietää, mitä pitää tehdä.

  Eli Kiitos Tästä(kin) Postauksesta – kivaa ja hyödyllistä lukemista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s