From Russia with Velo

SM-Omnium_pistari

SM Omnium, linja-ajo (kuva: Ville-Pekka Reposen kamera 😉

Ratapyöräilyn SM-Omniumit tuli hoidettua viime viikonloppuna. Mitä jäi käteen muuta kuin ohjaustangon grippien kuviot? Tässäpä hieman kisarapsaa!

1. kilpailupäivä la 14.3.2015

15 kilometrin linja-ajo (Scratch)
Viikonlopun kilpailut avattiin tyyliin “löysät pois” 15 kilometrin linja-ajolla. Pisteet määräytyivät maaliintulojärjestyksen mukaan. Linja-ajossa 3 kierroksella varvatut kuskit liputetaan pois radalta. Hieman oli taas tauon ja sairastelun jälkeen vaikeuksia saada jalkaa pyörimään ja minua vaivannut tietynlainen arkuus korostuu varsinkin radalla ryhmälähdöissä. Muutaman kierroksen jälkeen homma alkoi kuitenkin tuntumaan tutulta ja vauhtikin löytyi. Taululle jäi -2 kiekkaa voittaja Simolaan nähden. Kisa ajettiin loppuun nelistään Simolan, Kanasen ja Nurmisen kanssa. Välitykset 48×14.

4 kilometrin aika-ajo/takaa-ajo
Ensimmäinen nelkku jännitti jo etukäteen. Tässä lajissa on pari seikkaa, jotka pistävät sukkaa pyörimään: ensinnäkin 4 kilsaa täysillä seisovalla lähdöllä on helkutin raskas veto, jonka jälkeen kävely muistuttaa töpöttelyä. Toisekseen kaarteesen ajaminen aika-ajotangon puikkoihin nojaten ei ole ollenkaan niin helppoa kuin luulisi. Yli 40 km/h vauhdeissa ulospäin vetävät G-voimat ovat jo kohtuullisia. Oma aikani oli 5:11:696, nopeuden ollessa 46.15 km/h. Välitykset 48×14.

Pudotusajo
Pudostusajo menikin sitten aivan opetteluksi, jossa rata-arkuus kostautui. Jäin sumppuun hitaamman porukan taakse ja tässä lajissa, jossa joka toinen kierros on tiputuskierros, tällainen turaaminen on myrkkyä. Onnistuin tippumaan toisena ja menetin kasan pisteitä, joista olisi ollut hyötyä sunnuntaille. Välitykset 48×14.

2. kilpailupäivä su 15.3.2015

1 kilometrin aika-ajo
Sunnuntaipäivä lähtikin hapokkaasti käyntiin “seisovalla kilolla”. Ei muuta kuin isoa tuumaa pyörään kiinni ja lähtötelineeseen. Oma ennätykseni parani yli sekunnilla. Loppuaika taululla 1:12:481 ja vauhti tasan 50 km/h. Välitykset 50×14.

Lentävä 250 metriä
Tämä olikin viikonlopun toinen “eka kerta” nelkun lisäksi. Lentävissä matkoissa ollaan ratapyöräilyn ytimessä. Homma menee yksinkertaisesti niin, että 2.5 kierrosta rakennetaan ajoa ja vauhtia, jonka jälkeen tiputetaan kiihdyttäen ylhäältä alas ajolinjalle ja pistetään kampiin kaikki mitä jaloista lähtee. Olin tyytyväinen omaan kokeiluuni, joka oli porukan kolmanneksi nopein. Aika 15:212 ja nopeus 59.16 km/h. Välitykset 50×13. Isompaa limppua kaipasin eteen.

40 kilometrin pisteajo
Kisat viimeisteltiin sitten oikein toden teolla 40 kilometrin pisteajolla 27 asteisessa sisähallissa. Kyyti oli “kylmää” heti paukusta Simolan lyödessä tahtia. Jalkoja ja ukkoa hapotti alusta loppuun ja suu oli ajon jälkeen kuin villasukka. Tässäkin lajissa yleensä liputetaan pois radalta 3 kierroksella varvatut kuskit, mutta nyt tuomaristo tulkitsi ajoa omalla tavallaan, vaikka ukkoja ajettiin kiinni useampaan kertaan tunnin aikana. Kierroksia kertyi 160, joista joka 10. oli kirikierros. Pisteitä jaetaan neljälle jaolla 5, 3, 2 ja 1. Voin sanoa, että ainakaan omissa patukoissa ei ollut hirveästi enää ruutia 16. kirissä. Vaikka kisan nopeus ei noussut yli 40 km/h, niin toistuvat kirit kyllä tekivät tehtävänsä ja antoivat viitteitä tuleviin kehityskohteisiin. Välitykset 48×14.

Summasummarum
Ensimmäiset omniumit takana hyvillä fiiliksillä, vaikka flunssa verottikin kahden viimeisen viikon valmistautumiset lähes nolliin. Kunto ja jalka on kuitenkin siinä vaiheessa, että innolla odottelen kesää ja kisoja!

Tulokset

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s