Rata kiinnostaa

Ratapyöräilyn SM-kisojen pisteajossa. Kuva ©Jari Ollila

Ratapyöräilyn SM-kisojen pisteajossa. Kuva ©Jari Ollila

Olen nyt hurahtanut ratapyöräilyn maailmaan – osasyynä saattaa toki olla SM- ja ISM-kisat tässä parin viikonlopun aikana, mutta ei käy kieltäminen – onhan se aika äijää touhua! Olen päässyt ulkoiluttamaan Dolaniani ja testaamaan eri välityksiä, tankoja yms. Kieltämättä laji on aikamoista ruuvailua maantiehommiin verrattuna ja suoritukset luonnollisesti lyhyempiä, mutta sitäkin tiukempia.

Edellisenä viikonlopuna ajoin joukkuesprintin (600 metriä) ja 30 kilometrin pisteajon. Huomenna urakka alkaa 1 kilometrin seisovalla aika-ajolla, lauantaina jyyhkitään 3 kilsaa samalla konseptilla ja 4 kilometrin joukkueajo. Sunnuntaina päivän päätteeksi 15 kilometrin linja-ajo, joka tulee olemaan kylmää kyytiä…

Treeneissä ollaan keskitytty nyt koviin voimaa täynnä oleviin puristuksiin ja spinnauksiin. 110-120 rpm on käynyt jaloille tutuksi. Tuumia olen laskenut iPhone appilla ja arvioinut nopeuksia suhteessa välityksiin ja kadenssiin. Edellinen (ja samalla myös ensimmäinen) yritykseni seisovalle kilsalle oli Bianchi-Cupin AM-kilpailuissa. Kello pysähtyi aikaan 1:15:08 ja keskari vajaa 48 km/h. Huomenna olisi tarkoitus puristaa kyseisestä ajasta karstat pois. Lääkkeenä tähän parempi startti, pykälää lyhyempi välitys ja paremmat ajolinjat.

Kävin viikolla hakemassa tuntumaa radalla TT-pyörällä. Speksien mukaan mentiin: 8 > 7 > 6 minuutin vedot 110-120% FTP:stä. Kummasti se jalka tottuu kipuun, vaikka jokaisen vedon kohdalla tuntui puolessa välissä, että mitä helkuttia minä täällä teen.

Spinnaustreenit minuutin kiristyksellä.

Spinnaustreenit minuutin kiristyksellä.

Kolmonen, joukkuetakaa-ajo ja linja-ajo ovat täysiä arvoituksia, joten menen nyt todella vahvasti epämukavuusalueelleni. Ja sehän on vain tervettä! Sama tunne oli muuten, kun opettelin ajamaan ratarullilla. Näytti huomattavasti helpommalta kuin käytännössä olikaan.

Parasta ratahommissa on muuten ollut se, etten ole tuntenut itseäni tuplasti muiden ajomiehien kokoiseksi 😉

Eli ei muuta kuin nähdään velodromilla! Viikonlopun aikataulut löytyvät täältä.

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s