El Burro ja Sata(a)kunnan ajot

Lauantaina oli vielä kuivaa ja aurinkoa. Kuva ©Jari Birling.

Lauantaina oli vielä kuivaa ja aurinkoa. Kuva ©Jari Birling.

Istahdin eilen kotisaunan lauteille ysin maissa ja huokaisin syvään. Totesin siinä kiukaan loimua tuijotellessani Annille, että nyt tehty työ alkaa realisoitumaan – ajoin ensimmäiset kisat lajin korkeimmalla kansallisella tasolla. Eikä mennyt edes aivan täysin penkin alle – tuliaisiksi tarttui mukaan kokonaiskilpailun 12. sija.

Koska en todellakaan omaa kilpaurheilutaustaa (tai edes urheilutaustaa), niin kaiken muun lisäksi projektini ohessa olen joutunut treenaamisen ohella tekemään aika paljon henkisenkin puolen treeniä. Miten muodostaa kilpaurheiluun oleellisesti kuuluva mentaliteetti ja pärjäämistä edesauttava terve arvomaailma, jonka avulla pystyy antamaan itsestään kaiken – oman ja tiimin suorituksen vuoksi. Tähän ei varsinaisesti mistään ole vastauksia tullut, mutta availen näitä asioita myöhemmissä kirjoituksissani. Aiheeseen liittyy mielikuvaharjoittelu, oman kehonkuvan kehittyminen ja voittamisen mentaliteetti. Aika diippiä.

Kisarapsa: Satakunnan ajot, etappikilpailu 3.-4.5.2014
Kisassa Kivenlahden tiimistä ajoivat Antero Salvanto, Juhana Hietala, Janne Nurminen ja allekirjoittanut

Lauantai 3.5.

PROLOGI
Päivä aloitettiin 1.7 kilometrin prologilla teemalla “all out”. Tiimi sai varsin hyvän startin viikonloppuun Jannen ollessa hienosti 9. ja allekirjoittanut 14. Juhanan sijoitus oli 22. ja Antero häikäisi maalikameran “pikkaisen” hätäiseksi menneen startin myötä lämmittely-talvihousuillaan 57:nä. Kisaan starttasi 62 kuskia.

Oma lähtöni sujui kuten olin suunnitellut. Lähdin “rauhallisesti liikkeelle” – ensimmäinen minuutti turahti tara-akselille yli 600:n keskiwateilla. Onneksi hoksasin hieman höllätä adrenaliinihuuruissani menoa ja sain säästeltyä sivuvastaisella peltoaukealla voimia loppunousua ajatellen. Hapotus oli aika mallikasta maaliviivan yli tultaessa. Keskitehot 2:31 matkalla näyttivät Powertapin mukaan hieman vajaata 500 wattia. Olin tähän tyytyväinen, koska olen viilannut ajoasentoni teemalla “how low can you go” ja olen ollut hieman huolissani voiman siirtymisestä oikeaan paikkaan.

1. ETAPPI, 91 km
Päivä jatkui klo 14 alkaneella 1. etapilla, pituudeltaan 91 kilometriä. Liekö vielä alkukauden jännitystä, mutta ajaminen tuntui porukassa yllättävän levottomalta. Toiseksi viimeisellä kierroksella nähtiin pahannäköinen kasa, johon koko tiimi pysähtyi – osa pyörän päällä, osa maantien kautta. Suuremmilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin ja pääjoukko saatiin ajettua kiinni reilun 10 kilometrin takaa-ajon jälkeen. Kyseinen kymppi oli kyllä sellainen tulikaste kisahommiin, että ei paremmasta väliä. Etappiajoissahan tuomari- tai huoltoauto saa ajaa kasan sattuessa irtokuskit pääjoukkoon mukaan, mutta nyt tällaista apua ei näkynyt. Eipä siinä. Ketjut kireälle ja seuraava vajaa vartti mentiinkin keskitehoilla +300 w.

Tiimin taktiikkaa muutettiin lennosta poikien tyhjentäessä jalat Ulvilan peltosuorille navakan sivutuulen avulla. Päätös oli helppo Juhanan jalkojen ollessa tuoreimmat. Tiimi sai erittäin hyvät asemat viimeiselle kilometrille ja “Kivenlahden juna” lähti määrätietoisesti puskemaan kohti viimeistä mutkaa. Minun pienen ajolinjavirheen (ja kokemattomuuden tuoman tärräämisen) vuoksi suunnitelmat kuitenkin kirjoitettiin uusiksi ja Juhana ylitti maaliviivan vasta 10:ksi nopeimpana. Tuloslistasta poiketen Antero ajoi pääjoukossa maaliin, vaikka sijoitukseksi oli merkitty DNF.

Kokonaisuutena tiimi oli tyytyväinen päivään ja kuskien väliseen kommunikointiin – olihan tämä ensimmäinen kisa yhdessä tällä porukalla ja samalla minun ensimmäinen elite-lähtö.

SUNNUNTAI 4.5.

2. ETAPPI 125 km
Satakunnan etappiajojen toinen kilpailupäivä ajettiin kirjaimellisesti jäätävissä tunnelmissa. 125 kilometrin kisaan mahtui koko Suomen kaunis kesä minikoossa – aurinkoa, vettä, rakeita, jäätävää tuulta ja hikeä. Lauantain kasa ja sunnuntain sääennuste karsivat elite-lähdön reilun 40 kuskin kokoiseksi.

Tiimi lähti rakentelemaan päivää ensimmäiseen välikiriin. Kivenlahden juna laitettiin taas onnistuneesti oikeille raiteille Anteron toimiessa veturina. Reilun kilometrin mittainen veto päättyi tiimin osalta suunniteltua kehnommin, kun osa minun wateista jäi matkan varrelle. Tästä johtuen terävin paukku jäi vaimeaksi ja maaliviivan ylitti muutama muu kuski ennen Kivenlahden tiimiä. Tapauksesta kuitenkin opittiin muutamia tärkeitä asioita ja nämä otetaan käytäntöön heti seuraavan mahdollisuuden salliessa.

Anteron ansiokas vetotyö vaati veronsa ja pääjoukko pääsi karkaamaan välikirin jälkeen omille teilleen. Tästä käänteestä johtuen Antero katsoi parhaimmaksi laittaa pyörän parkkiin ja keskittyä taltioimaan maaliviivan tapahtumia.

Loppukisa sujuikin kovin rauhallisissa merkeissä. Taivaan revettyä ja rakeiden piestessä kuskeja tuntui koko porukan tahti hiljentyvän ja loppukisa paukuteltiinkin lepposissa merkeissä muutamaa tiukempaa pätkää lukuunottamatta. Juhana, Janne ja allekirjoittanut ylittivät maaliviivan pääjoukon mukana.

Vaikka varsinaista menestystä viikonloppu ei tuonutkaan, niin tekeminen antoi kuitenkin luottamusta tuleviin koitoksiin. Petrin debyytti elitessä toi kokonaiskilpailun 12. sijan. Juhana oli 15. ja Janne 23. Sunnuntain ajo oli minulle aika helppo kokonaisuudessaan ja keskiwatit pyörivät reilussa 180:ssä. Peekoota siis.

• Tulokset löytyvät täältä.
• Petrin Garmin/Powertap-data lauantailta.

Kiitoksia vielä kisajärjestäjille hyvistä kinkereistä. Ja Jannelle matkaseurasta nahkanavigaattorin paikalla. Hauskaa oli!

Ps. Kiitoksia Urheiluaitan Tapsalle. Uusi S-Worksin Venge toimi mainiosti. Nyt on nopea pyörä!

Standard

4 thoughts on “El Burro ja Sata(a)kunnan ajot

 1. Petri Hyppönen says:

  Sehän meni ihan mallikkaasti Elitessäkin! Keli oli kyllä sunnuntaina varsin Hors Categorie mutta jännästi kyllä kisassa aika hyvin unohtuu huono keli (mitä nyt tietenkin vähän käsiä paleli ja eteensä ei nähnyt kun silmät vuoti kuravettä ulos) ja keskeyttäminen ei käynyt edes mielessä.

  Hyvän näköinen toi uusi Spessun runko mikä sulla on _b. Näitä juttuja lukee kyllä mielellään eli ei muuta kun lisää vaan kehiin :). Sitä jäin miettimään kun jossain tekstissä mainitsit että olisi testi tuossa kisakauden kynnyksellä tulossa että kävitkö silloin testissä ja millaista kehitystä oli talven aikana tapahtunut (ilmeisen hyvää joka tapauksessa)?

  Kohti uusia koitoksia!

  Pete

  • Jäätävät oli kyllä kinkerit! Kelistä viisastuneena kävin hankkimassa Varuste.netistä heti maanantaina Rip Curlin 3 mm paksut surffihanskat 😉

   Skippasin testin aikataulusyistä, mutta kyllä kehitystä on tapahtunut. Testin mukaan mun kynnystehot oli reilut 270 w, mutta nyt ollaan reilusti yli 300 watin. Uskoisin, että parannusta on tullut reilun 15% verran.

 2. Petri Hyppönen says:

  Tuo ei välttämättä ole muuten huono vinkki. Neopreeniä? Sehän kyllä pysyy lämpösenä vaikka kastuukin.

  Hyvin on tullut watteja lisää kynnystehoihin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s