Hienosäätöä ukolle ja kalustolle

Raaseri uusissa säädöissä.

Raaseri uusissa säädöissä.

Ensimmäisiin kisoihin alkaa olla aikaa vajaa kuukausi. Treenien intensiteetti kasvaa ja viikonlopun porukkalenkeillä olenkin pyrkinyt tekemään reilusti töitä: tanakampia ja pidempiä vetovuoroja, lantion alueen voimantuoton kehittämistä ja pyöritystekniikan hiomista (nilkan hyödyntämistä). Tämän lisäksi haluaisin nostaa vielä pari tärkeää asiaa, jotka auttavat varmasti kaikkia tavoitteellisesti treenaavia kuskeja.

1. Urheiluhieronta
Olen käynyt kevään aikana joka toinen viikko urheiluhierojalla. Tämä on ollut yksi parhaista investoinneistani lajin pariin. Löysin työpaikkani läheltä Ruoholahdesta pätevän kaverin, jonka kanssa olemme löytäneet nyt hyvän rutiinin hieronnalle. Tunnin hieronnan aikana käydään läpi “tipat”, eli reiden ojentajat, takareidet sekä tarvittaessa lonkan koukistajien rentoutus ja pohkeet.

Varsinaisestihan urheiuhierojalla käytetty aika ei ole mitään hemmotteluläpsyttelyä, vaan oikeasti jaloille annetaan kunnolla sikaa: kalvokäsittelyt ja kuonien poistaminen raa´alla voimalla. Tämän hierontarutiinin myötä olen päässyt eroon muutamista pitkäänkin jatkuneista murheenkryyneistä ja oikeasti hyvän lihashuollon tuloksena kampiin siirtyy enemmän watteja kuin ilman hierontaa.

Mikäli kiinnostuitte, niin voin suositella lämpimästi Juha Rapolaa Ruoholahden Kuntoväylältä.

2. Bike Fitting
Toinen mieltäni askarruttanut asia, johon olen uhrannut liian vähän ajatuksia, on ollut fillarin säädöt ja kokoonpanon arviointi. Otinkin tästä viikonloppuna kiinni juttelemalla asiasta lenkillä Salvannon Antsan kanssa. Antsa pyörittää Kivenlahden Pyörähuoltoa ja sovinkin heti alkuviikosta bike fitting -ajan Olli Aaltosen kanssa. Ollin kanssa tsekkailtiin ukkelin mitat ja nykyiset asetukset ja – yllätys yllätys – hiottavaahan sieltä löytyi.

Kuten olen aikaisemminkin maininnut, tykkään ajaa pienellä rungolla, jolloin nenän saa tarpeeksi alas. Isolle kuskille kaikki aerodynamiikkaa parantava on etu. Ja sen verran on tullut salilla penkkiä punnerreltua, ettei matala ajoasento aiheuta ongelmia (monesti etupainoinen, käsien varaan nojaava ajoasento voi ottaa yläkropan ja selän päälle, johtuen sen vaatimasta staattisesta työskentelystä). Bike fittingin lopputuloksena nostimme satulaa “pienet” 20 milliä, siirsimme sitä taaksepäin saman verran sekä laitoimme harkintaan vähintään 110 millisen, jyrkemmällä kulmalla olevan stemmin. Muutokset voivat maallikosta tuntua millimääräisesti pieniltä, mutta pyöräilyssä nämä vastaavat melkein uuden fillarin veroista viilaamista. Samalla matkaan tarttui Zippin pikalinkut Hopen robustien “lukkojen” tilalle.

Viikon ajon jälkeen voin sanoa, että muutos on todella suuri. Jalat väsyvät vähemmän, pyörittäminen on helpottunut ja ajamisen taloudellisuus tuntuu järkevämmältä – enemmän tehoja vähemmällä työllä.

Suosittelen myös Ollin, Antsan ja kumppaneiden palvelua: Kivenlahden Pyörähuolto.

3. Renkaat

Hain renkaisiin lisää aerodynamiikkaa hankkimalla Continentalin Attack & Force -rengasparin. Kun alla on 25 mm leveät profiilikiekot, niin edessä oleva 22 millinen Attack muistuttaa “luotia” istuessaan niin saumattomasti kiekkoon verrattuna edelliseen 25 milliseen GP 4000S:ään, joka näytti enemmän tatilta. Takana on 2 milliä leveämpi ja hieman erilaisella kuvioinnilla varustettu Force. Molemmissa tapauksissa Conti on onnistunut renkaan suunnittelussa – oikeissa paineissa kumit ovat millilleen ilmoitetun levyisiä. Yleensä käy niin, että leveyteen saa maksimipaineissa laskea 2-3 milliä lisää käytännössä.

Continental GP Attack 22 mm edessä

Continental GP Attack 22 mm edessä

Continental GP Force 24 mm takana

Continental GP Force 24 mm takana

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s