FTP, FTP, FTP!

Kevät tulee kovaa vauhtia ja samalla aika päivittää kynnyswatteja (FTP, eli functional treshold power, eli keskitehot, jonka pyöräilijä pystyy oletettavasti pitämään yllä tunnin ajan). Tätä vartenhan sitä talvi on tahkottu tavalla tai toisella. Lähtökohta oli marraskuun ergotesti, jonka myötä asetin anakynnyksen 271 wattiin. Nyt kevään saapuessa ja treeniohjelman intensiteetin noustessa nykykunnon todellisuus paljastuu. Oheisissa ruutukaappauksissa muutamia lukuja viimeisen kahden viikon ajalta, joiden perusteella olen määritellyt “rajani” tähän päivään.

Kymppitempon normalisoitujen wattien perusteella on aika päivittää asetukset.

Kymppitempon normalisoitujen wattien perusteella on aika päivittää asetukset.

Suurin ongelma talven treeneissä on ollut wattimittarin puutos. Tämän vuoksi treenidata on vajavaista, eikä TSS:ien, CTL:n ja muiden indikaattoreiden seuranta ole mahdollista. Nyt kun olen kolmisen viikkoa päässyt taas ajamaan ulkona mittarin kanssa, niin tuntuu kuin laput olisi otettu silmiltä. Onhan se vähän typerääkin olla noin riippuvainen datasta, mutta uskokaa pois – once you go “watt”, you never go back.

Vuoden ensimmäinen kymppitempo Sotungissa meni vähän totutellessa, mutta keskitehot olivat noin 305 wattia ajoajan ollessa 15:25. Tempoajon ekat 6 minuuttia olin tuutannut keskitehoilla 340 w. Tempon ajaminen työpäivän päätteeksi lounassalaatin voimalla on juuri niin fiksua kuin kuulostaakin. Näillä tehoilla energiavarastot tyhjennetään aika nopeasti ja loppua kohti sitten aletaan hiipumaan.

Tässä seuraavaksi dataa ensimmäiseltä maantiefillarilenkiltä. Kuten huomaa datasta, tuli revittyä jonkin verran. Vaikka keskiwatit pysyivät inhimillisinä, niin tunnin normalisoidut kertovat selkeästä noususta kondiksessa: NP keskitehot 333 w @ 60 minuuttia.

Tunnin NP-tehot 333 w puhuvat treenien onnistumisen puolesta. Huomattavasti kovempaa kyytiä tässä vaiheessa vuotta kuin ikinä.

Tunnin NP-tehot 333 w puhuvat treenien onnistumisen puolesta. Huomattavasti kovempaa kyytiä tässä vaiheessa vuotta kuin ikinä.

Olen nyt myös perehtynyt enemmän IF (intensity factor) ja TSS (training stress score)-lukuihin. Ne toimivat hyvinä indikaattoreina treenien ja treeniviikon kuormittavuudesta. Ikävä kyllä tehomittauksen puute on sotkenut niiden seuraamisen talven ajalta, mutta esim. kuluneen viikon TSS oli 921. 1000 pistettä on yleensä sen merkki, että kannattaa laittaa muutamaksi päiväksi kampi suoraksi, mutta tässä kannattaa kuunnella myös omaa kehoa. Näihin lukuihin myös vaikuttaa syötetyn kynnysarvon oikeellisuus.

Määrittelin oman kynnykseni näiden tuloksien perusteella välille 290-300 wattia. Ensi maanantaina maskitesti Vierumäellä kertonee laktaatin puolesta omat tietonsa, mutta tavoitteita kohti ollaan menossa. Uskoisin kesän loppupuolella kynnyksen olevan yli 310 wattia, joka tarkoittaa karkeasti sitä, ettei maaliin tarvitse kilpasarjassa tulla toivottavasti viimeisenä.

Tällä hetkellä olo on energinen ja kävinkin ennen työmatkaa vetämässä aamutreeneissä Malminkartanon mäkeä ylösalas (jyrkin osuus olikin 20%)… Illalla sitten toinen setti. Nyt ei muuta kuin odotellaan CCH:n pääsiäisklassikoita ja ensimmäisiä kisoja. Ai niin. Ja treenataan vielä kovempaa.

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s