Rule #5 Harden the f*#k up!

Oikea ajoasuvalinta ei estä lenkkiä missään säässä. Asenne tai sen puutos kylläkin.

Oikea ajoasuvalinta ei estä lenkkiä missään säässä. Asenne tai sen puutos kylläkin.

Varmaankin jokainen pyöräilyn vähänkään tosissaan ottava on tutustunut pyöräilyn Sääntöihin (ellet, niin tässä linkki). Oheinen lause on käväissyt mielessä ja valehtelematta myös päässyt suustakin usealla lenkillä syksyn ja talven aikana. En tiedä yhtään pyöräilijää, kuka nauttisi kylmästä, sateesta, jäästä, pakkasesta ja kovasta tuulesta. Näissä olosuhteissa kuitenkin tulee ajettua muutama tuhat kilometriä vuosittain. Näinä aikoina vuodesta myös motivaatio on kaikista ohuimmillaan. Monelle ajamaan lähteminen tuntuukin ylitsepääsemättömältä projektilta ja kotisohva saattaa vetää magneetin lailla puoleensa.

Vallitsevat ilmasto-olosuhteet voi selättää yksinkertaisimmillaan kahdella asialla: pukeutumisella ja asenteella. Tässä avaan hieman omaa varusterepertuaariani ennen kaikkea talven koitoksiin. Minun heikko kohtani on onneton ääreisverenkierto, jonka vuoksi varpaani kylmettyvät jo alle +5°C lämpötiloissa. Samoin talvisin kärsin poikkeuksetta kroonisesti kylmistä sormista, varsinkin aamuisin ja lenkin jälkeen. Kuten tulet huomaamaan, kunnon varusteet ovat a ja o.

1. Vaatteet
Valitsen lämpötilan mukaan ajotakin. Lämpimämmällä kelillä käytän takkia, jonka takaosa on fleeceä ja sen alla teknistä paitaa. Tämän avulla saa haihdutettua kosteuden kätevästi pois ajaessa. Huonoa tässä takissa on se, että myötätuulessa saattaa hieman kylmä tuntua. Täytyy siis ajaa tuulta nopeammin. Kylmälle kelille takki vaihtuu paria numeroa isompaan, jotta alle mahtuu teknisen paidan lisäksi hieman paksumpi pitkähihainen ajopaita. Pitkät tekniset kalsarit tulevat kuvioihin mukaan noin +5 °C:ssa, ja talvihansikkaat elohopean tippuessa alle nollan. Kovemmilla pakkasilla, noin -10° C saakka toimii vielä vedenpitävät ajosormikkaat, mutta kylmemmillä keleillä tulee kehiin kilpikonnahanskat tai – kuten nyt -19° C:ssa – thermorukkaset. Pää, kaula ja kasvot pysyvät lämpiminä Buffin ja hiihtolakin avulla, jonka kanssa saa korvat kunnolla piiloon. Housuina toimivat syksystä talveen sisäpinnaltaan fleecestä tehdyt BIBit. Kovalla tuulella suosittelen käyttämään tuulensuojakalsareita pikkukaveria suojaamaan.

2. Kengät
Olen vuosien saatossa kokeillut kaikenlaisia kenkävaihtoehtoja, mutta nyt olen löytänyt kokoonpanon, jonka avulla onnistuu 3-4 tunnin lenkit ilman tuskaisia, kylmettyneitä varpaita. Miinuksena näissä popoissa on olematon tuntuma pyöritykseen, mutta olen onnistunut pärjäämään sen kanssa. Hommasin siis talveksi Shimanon vaelluskengän näköiset ajokengät kokoa 47 (3 numeroa normaalia isommat). Niiden sisään paksu merinovillasukka ja päälle vielä Sportfiren teddykarvasisuksinen kengän sadesuoja. Kaverini Mikko antoi kullanarvoisen vinkin huonosta ääreisverenkierrosta kärsiville: suojaa ranteet ja nilkat hyvin. Niissä kun iho on ohuinta ja veri pääsee jäähtymään matkalla sormiin ja varpaisiin. Näin jälkeenpäin ajateltuna erittäin loogista.

3. Lisävarusteet
Lämpötilan tippuessa alle 10 asteeseen otan kehiin vielä akkulämmitteiset pohjalliset, jotka ovat pelastaneet monta lenkkiä. Toki akkujen ja piuhojen kanssa pelaaminen on välillä turhauttavaa, mutta toisena vaihtoehtona on traineri autotallissa… Tänä talvena lenkkikavereilla on näkynyt jo lämmitettäviä hanskojakin. Sormikkailla kyllä ajotuntuma on huomattavasti parempi kuin lapasilla, mutta vielä ei ole ostoslista päivittynyt niillä.

4. Ahaa-elämys
Tämän talven tärkein ja toimivin temppu on ollut ottaa lenkille mukaan kuiva lakki, buffi ja hanskat. Näiden avulla kahvipaussin jälkeen on huomattavasti mukavampi lähteä uhmaamaan ilmasto-olosuhteita kuin märkien lättänöiden kanssa. Pieni vaiva – suuri hyöty.

Asennetta varten ei ikävä kyllä ole muuta vinkkiä kuin otsikon mukainen kehotus.  Harden the fuck up.

Standard

2 thoughts on “Rule #5 Harden the f*#k up!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s