Aika tauluttaa!

Jos olen työssäni oppinut venyttämään aikatauluja ja resursseja hyvinkin luovasti, niin samaa olen voinut soveltaa treenaamiseen. Tässä omia kokemuksiani ja toivon mukaan samalla myös hyödyllisiä vinkkejä kaikille muille, jotka joutuvat pähkäilemään käytettävissä olevien rajallisten tuntien kanssa.

Tour De Helsinki 2013. Kuntosarjan kärkijoukossa Penan kanssa.

Tour De Helsinki 2013 kauniissa syyssäässä. Kuntosarjan kärkijoukossa Penan kanssa. Ei kylläkään CCH:n paidassa vielä. Loppuaika 3:57:51.

1. Ennakoi ja varaa
Olen oppinut tekemään treeniohjelmani vähintään kahdeksi viikoksi kerrallaan. Tällä tavalla hahmotan treeniviikkojen rasitukset, voin kollata ne työkalenterini kanssa helposti (työmatka = salitreeni tai juoksukamat mukaan, ei palavereita asiakkaiden luona = pyörällä töihin, aamusali ja illalla vielä mutkan kautta kotiin) ilman, että kokonaisuus kärsisi kovinkaan paljoa. Olen myös lyönyt lukkoon lauantait ja sunnuntait klo 10-15, jolloin voin lähteä rauhassa ja rennosti viikonlopun porukkalenkeille. Kun pelisäännöt on sovittu tarpeeksi ajoissa kotonakin ennakkoon, ei parisuhdetta kiristäviä päällekkäisyyksiä pääse syntymään ja ajaminen on nautinnollisempaa ilman kiirettä.

2. Reagoi luovasti
Meneekö treeniohjelmasi sekaisin, jos tuleekin yllättävä työmatka, aikataulut muuttuvat sinusta riippumattomista syistä tai jotain muuta yllättävää sattuu? Ei hätää. Kun treeniohjelma on laadittu huolellisesti viikkorytmiin sopivaksi, niin palasten siirtely on helpompaa. Kun siirtää treeniviikon pitkät lenkit ja kovemman rasituksen yhteen päähän (viikonloppuun), voi niinä päivinä joille muutokset yleensä sattuvat, pelata treeniohjelman kanssa joustavammin. Kannattaa myös muistaa, että herätys esim. tuntia aikaisemmin ei ole oikeasti paha juttu ja sen avulla saa korvattua monta illalla menetettyä tuntia. Tunti lisää aamulla on jo viikkotasolla 7 lisätuntia – vuositasolla 364 tuntia!

3. Eliminoi luppoaika
Sohva ja televisio taitavat olla treenaajan pahimmat viholliset. Tunti tai puolitoista vierähtää luvattoman helposti pelkän möllötyksen parissa. Tee itsellesi palvelus ja pyhitä rentoutumiselle vuorokauden 2 viimeistä tuntia. Se riittää mainiosti lukemiseen, leffaan tai laatuaikaan rouvan kanssa. Töllön ääressä tulee kökittyä vuodessa helposti yli 700 tuntia – alle 2 tunnin päivätahdilla…

4. Nauti siitä mitä teet
Lopuksi kaikkein tärkein teesi. Kun teet asioita, joista nautit täysillä, löytyy niille aina aikaa. Jos treenaaminen on karvasta kalkkia ja jokainen polkaisu tai punnerrus salilla suoraan sanottuna vituttaa, kannattaa katsoa peiliin ja kysyä itseltä: miksi teet tätä? Joskus motivaation löytämiseen riittää pieni tauko, herkutteluilta tai – kuten kaverini osuvasti tuumasi – kunnon änkyräkänni (tosin laitoin joulukuussa korkin kiinni, niin en voi enää motivoitua edes lempijuomani Jaloviinan avulla). Joskus ratkaisu saattaa löytyä vaihtamalla lajia. Pääasia on, että nautit siitä mitä teet. Muuten edistystä on turha odotella.

Nyt pakkasten paukutellessa varsinkin viimeinen kohta on mielestäni kaikista tärkein. Tämän päivän lenkki – 3 tuntia 11 asteen pakkasessa maasturilla tunkaten – vaati kyllä jo loppumatkasta hieman normaalia enemmän rakkautta lajia kohtaan…

Standard

2 thoughts on “Aika tauluttaa!

  1. Mulla oli tossa syksyllä kiipeilyyn panostaessa semmonen periaate, että tein joka päivä jotain, mikä edisti kiipeilyä. Se saatto olla venyttelyä, salaatin syöntiä, jopa lepoa, mitä vaan, mutta joka päivä tein jotain, mikä edisti kehitystä. Tosta tuli äkkiä semmonen ajatuskierre, että alko löytää pikkujuttuja sieltä täältä, joihin ei muuten kiinnittäisi huomiota. Ja pienistä puroista tulee ajan myötä iso virta. Tai sitte se oli vaan itelleen selittelyä ku ei jaksanu oikeasti treenata tarpeeksi usein.

    • Just näin! Pieniä juttuja sieltä täältä poimien saa “sankon” täyteen. Kokeilen tässä olla täysin ilman alkoholia ainakin kesään saakka. Haluan seurata millaisia vaikutuksia sillä on tehoihin ja palautumiseen. Nyt voi jo sanoa, että ero on merkittävä seuraavana aamuna, kun on jättänyt muutaman viinilasillisen kokonaan pois.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s