Lailliset aineet

Kerronpa tässä nyt hieman lisäravinteista ja superfoodeista, joita tulee pisteltyä nassuun treenailun yhteydessä. Kuten varmaan kaikki, jotka ovat treenanneet enemmän kuin pari-kolme tuntia viikossa, tietävät, että raskas työ vaatii raskaat eväät. Pelkällä porkkanalla ja perunalla ei pitkälle pötkitä. Oman haasteen allekirjoittaneelle on antanut vielä kasvisruokavalio (kalaa ja äyriäisiä kylläkin syön, mutta todella harvoin).

Aivan ensimmäiseksi jaan teille erään ahaa-elämyksen, jonka sain olympiatason hiihtäjän, Jesse Väänäsen kanssa käydystä keskustelusta ravinnon tiimoilta.

Päivittäinen nesteytys:
Kuten Joe Frieltuumaa kirjassaan, on veden juomista painotettu turhaan ja liikaa viime vuosina. Kaikille on varmasti tuttu näky töistä ja salilta se tyyppi, jonka kädessä ja huulilla on koko ajan vesipullo. Kestävyysurheilussa liiasta veden juomisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Miksi huuhtoa elimistöä kaikista mineraaleista ja suoloista veden avulla ja yrittää tankata niitä samaan aikaan lisäravinteista? Eipä minkään vuoksi.

Joe Friel antaa hyvän käytännön vinkin: juo silloin kun janottaa. Tähän olen lisännyt Jesseltä saamani neuvon: 7 desiä vettä aamulla ja illalla. Veteen sekoitan 1/3 tl pakurinkääpäjauhetta, muutaman rouhaisun merisuolaa, puolikkaan sitruunan mehun ja tilkan hunajaa. Aamuisin lisään cocktailiin vielä yhden Beroccan, josta saa mukavasti makua ja vitamiineja. Aineenvaihdunta lähtee hyvn käyntiin ja sitrushedelmän mehu tasaa elimistön ph-arvoa emäksisempään suuntaan. Hapan kehohan tuottaa enemmän bakteereja jne.

ravinnekaappi.jpgLisäravinne-cocktail:
Aamuisin täräytän nassuuni myös kasan lisäravinteita, joiden uskon (sic) auttavan treenaamisessa. Käytän termiä “uskon” tarkoituksella, koska olipa näistä ravinteista saatava apu fyysistä tai psyykkistä, vain lopputulos merkkaa.

– HMB: parantaa isojen lihasten suorituskykyä
– BCAA: haaraketjuiset aminohapot ovat tärkeitä lihaksen rakentajia
– Beta-alaniini: henkilökohtainen suosikkini! Siirtää lihaksen “hapotuksen” tunnetta hieman edemmäs. Alkuun jopa 1/2 teelusikallinen aiheuttaa valtavaa tikkuilua ympäri kehoa ja päätä…
– Kreatiini-pyruvaatti: parantaa suorituskykyä ja maksimikestävyyttä. Ei kerää nestettä lihaksistoon kuten pelkkä kreatiini.
– Arginiini: parantaa verenkiertoa lihaksistossa
– D-vitamiini: parantaa vastustuskykyä
– Heraproteiini (mahdollisimman puhdas isolaatti): perusrakennusaine lihaksille. Proteiinin päiväsaannin olen pyrkinyt pitämään noin 1.5-2 g/rasvaton painokilo.

Kaiken päälle olen vielä napannut aamuisin teelusikallisen kuivattua nokkosta (kuin söisi heinää), joka parantaa vastustuskykyä ja sisältää muutenkin hyödyllisiä kuituja, mineraaleja sekä kasan vitamiineja.

Varmaan tässä vähemmälläkin pärjäisi, mutta olen aika avoimesti kokeillut eri tuotteita. Jos jokin on tuntunut turhalta, niin sen olen jättänyt pois ruokavaliosta. Netti on pullollaan tutkimuksia sekä lisäravinteiden puolesta että vastaan, joten tässä(kin) asiassa kannattaa kuunnella itseään sekä kehoaan ja tehdä omat valinnat sen mukaan.

Standard

2 thoughts on “Lailliset aineet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s